Zboží potravinového typu

Velice doporučuji k přečtení rozhovor se šéfem Pražského kulinářského institutu Romanem Vaňkem

V této zemi masově žereme separáty, řekněme si to už jednou jasně. To je hlavní vklad supermarketů do kulinářské kultury České republiky. Rád chodím k živnostníkům, kteří se specializují na určité druhy potravin, to je snad jediná alternativa. Jsou to vesměs srdcaři. Přijdu na Smíchov k uzenáři Janu Sváčkovi. Vidím, že tam přišla stará paní a říká: Vy máte ale drahé buřty. On jí odpoví: Ano, paní, ale ty jsou z masa. Paní pobaveně zareaguje: A z čeho se asi buřty dělají? On jí řekne: Ze sóji, mouky a vody. Pak jí dá ochutnat nějakou uzeninu a ona odpoví: Jé, to je buřt, jaký jsem jedla naposled před válkou. A to je celý zázrak gastronomie.

V rozhovoru padne několik jmen pražských řezníků, kteří prodávají opravodvé maso. Dražší, ale kvalitní. Ale jak se má o nich obyčejný smrtelník dozvědět? Tak se ptám: Proč už neexistuje nějaká web 2.0 aplikace, kam by lidé mohli vkládat informace o obchodech, které prodávají skutečné potraviny (kvalitní řeznictví, zelinářství, obchody jako Cheesy atp.). Mohly by se umisťovat na mapu (takže by člověk rychle našel obchody v jeho okolí) a ostatní návštěvníci by mohli daný obchod ohodnotit a okomentovat.

Tak co? Kdo se toho ujme?

6 Comments Zboží potravinového typu

  1. Martin Kopta

    Zrovna Sváčkovo řeznictví je teď mezi mými sousedy na černé listině, protože paní za pultem sahá na uzeniny přímo rukou (tou samou, kterou třeba přijímá peníze). ;-)

    Reply
  2. VfB

    bylo by to super, ale kde sehnat takový obchod mimo velká města (spíš mimo Prahu a Brno) a třeba maso na rozdíl například od rýže, přes internet asi nejde nakoupit

    Reply
  3. Magdalenka

    Jo, není nad to, mít v mrazáku maso „ze dvora“, jak se dnes říká prodeji přímo od producenta zákazníkovi. Studovat zamědělku přináší ovoce, teda nejen to ovocné. Mít kamarády v různých oborech zajišťuje poměrně dobré zásobení domácími produkty. A tak tahám z mrazáku balíček za balíčkem a pak si užíváme tu pravou chuť masa, kterou jsem už léta nechutnala v mase koupeném v obchodě. Jablka mám z Moravy, brambory z vedlejší vesnice. Vajíčka občas dostanu od kamarádky. Ale takový web, kde by člověk všechny ty zdroje našel, by se hodil. Čím víc se vyhneme obchodním řetězcům, tím líp. Nakupovat u zdroje zaručuje jistotu původu, čerstvosti a navíc takové té lidskosti, která se ve velkých supermarketech jaksi ztrácí…

    Reply
  4. Marek

    Ohľadom toho bola nedávno publikovaná správa, že na Slovensku sa predávajú najhoršie potraviny, hlavne maso.

    Reply

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>